runlars.blogg.se

2020-05-31
13:00:11

Den heliga platsen på Todneset

 

På ön Tysnes i Hordaland, Norge, cirka 30 km söder om Bergen, finns en näs känd för speciella solfenomen. Näset ligger norr om ön och kallas Todnes / Tonnes. På den steniga stranden som ligger mitt på näset lyser solen i vintersolståndet i 7-8 minuter, efter att den faktiskt har sjunkit. Liknande saker händer också under vår- och höstkvällarna. På sommarsolståndet drabbas näset av båda solens första strålar på morgonen, och på kvällen försvinner solen först bakom ett berg, sedan kikar ut på den östra sidan av berget och lyser i några minuter när den går ner.

 

Det faktum att solen "markerar" en viss plats på detta sätt vid årets fyra vändpunkter ska vara mycket speciellt. Så osannolikt att det nästan inte är möjligt. Platsen har därför betraktats som helig länge. Det kanske har noterats redan för tusentals år sedan när de första människorna bosatte sig här.

 

På plats måste det ha funnits en harg, dvs. en religiös anläggning utomhus. Stenhögen utgrävdes av arkeologer 1915 och där hittade resterna av en liten byggnad och ett altare, samt en kniv, en kruka och brända benrester. Tecken på att vissa kan ha firat religiösa fester där.

 

Det fanns också en stenring på platsen, med en tre fot hög sten i mitten. Under 1800-talet förstördes detta och av någon anledning togs byggstenen till stranden. Idag har byggstenen satts tillbaka på plats där det tros ha stått. Byggstenen är daterad till järnåldern. Det tros att detta var den viktigaste heliga platsen i Hordaland före kristendomen.

 

Annars är det värt att nämna att olika lokalhistoriker har kommit med många spännande teorier om vilken typ av religiösa aktiviteter som kan ha ägt rum på ön. Vissa av teorierna är baserade på forntida legender på ön. Det kan också hända att den viktigaste delen av helgedomen var bredvid den på platsen där kyrkan senare byggdes, medan kajen i stenskärgården bara var en del av helheten. Men vi kommer förmodligen aldrig att få svar på detta.

 

Foto från utgrävningen i 1915. Tack till Lokalhistorisk arkiv i Tysnes för fotot.