runlars.blogg.se

2020-01-29
19:51:00

När asatro var förbjudet

 

Många tror att Asatron försvann när Norden blev kristen eller åtminstone kort därefter. Efter att ha läst en del av fallet har jag kommit fram till att detta måste vara helt fel. Asatro var troligtvis dold , eftersom det kunde ge allvarliga påföljder. När man tittar på historien för detta är det svårt att hitta någonting, men det finns fortfarande källor som visar att asatro levde vidare.

 

Från Sverige finns det källor som visar att många höll fast vid den gamla religionen på 1100-talet. På 1300-talet under pesten måste vissa människor också ha tagit tillbaka den gamla tron, eftersom de ansåg att kristendomen inte hjälpte. Jag vet inte exakt var i Skandinavien detta kommer från, men det påstås att det hände på flera platser.

 

I Småland i kan det tyckas att asatron upplevde en boom på 1500-talet. I vilket fall som helst var det nödvändigt att ordna stämningar mot svenskar som dyrkade Oden. Hur många tog tillbaka den gamla religionen? De flesta var vel smarta nog för att undvika att bli tagna?

 

När det gäller asatro på 1600-talet, har en bok som heter "Galdrabók" publicerats. Detta är en samling av olika recepten för runmagi som skrivs ned på Island, antagligen under en period från slutet av 1500-talet och första hälften av 1600-talet. Det är inte en ren asatro-bok, men den hänvisar till både kristna helgon, demoner och norröna gudar. Förmodligen beroende på vem som skrev. De olika recepten i samlingen måste ha haft fyra olika författare.

 

Den svenska författaren Ebbe Schön har skrivit om hur resterna av asatron levde vidare i folksaga på 1700- och 1900-talen. Hans bok som heter "Asa-Thors hammare" vill jag titta närmare på. Vet någon var man ska få den?

 

För Norges del har jag fått höra en historia om att i en avlägsen norsk by dyrkade de som bodde där en som de kallade "Toregud". Detta måste ha ägt rum på 1700- eller 1800-talet. Jag kommer inte ihåg vart den här historien går. Jag tror att någon jag kände berättade en gång.

 

Gör gärna mer information i en kommentar om du har det. Jag räknar med att några hedningar och människor med intresse för asatro har börjat följa bloggen ordentligt. Det ser verkligen så ut i besökstatistiken.

 
Ovan: 1500-talsteckning som visar Frøy, Tor och Odin. (Olaus Magnus 1555)