22:14:00
Heliga träd och stenar
Det faktum att träd och stenar kan vara heliga är en del av både asatro och andra naturreligioner. Att ett träd eller en sten är heligt och att man ber och offrar för det betyder inte att det ses som en gud i sig. Å andra sidan betyder det att associera det med det gudomliga och känna att det är fyllt med en slags gudomlig kraft. Jag tror att många kristna kommer att titta på en gammal kyrka på samma sätt. Medan en kyrka är byggd av människor, är ett gammalt träd eller antika sten något som är gjord av Moder Jord eller gudarna själva.
Heliga träd
En ek kan vara enorm och över 1000 år gammal. Ett sådant träd är en vy som kan göra ett djupt intryck, även på människor som inte är religiösa. För dem som utövar dyrkan kommer ett sådant träd gärna att du tänker på Yggrasill. Världsträdet, som har grenar som sträcker sig in i himlen, och rötter som borrar djupt ner i underjorden och därmed håller världen ihop. Ett allmänt beskrivet heligt träd under medeltiden var Donars ek som stod i det som idag är Hesse i Tyskland. Denna kallas också Tors ek, eftersom Donar är det tyska namnet på Tor. Även om bara detta heliga träd är väl beskrivet fanns det förmodligen hundratals sådana heliga ekar på olika platser på kontinenten.
I Skandinavien kan det tyckas att det inte var så vanligt med ett heligt träd, utan istället är heliga lundar, dvs ett område med gravhögar där stora träd som växer upp från gravhögar ses som heliga. Sådana heliga lundar med gravhögar och gamla träd finns fortfarande idag.
Heliga stenar
En sten som har en speciell form och som på ett sätt väcker uppmärksamhet, kan också ses som helig på samma sätt som heliga träd. Det är som om gudarna som skapade världen tänkte att "här gör vi något lite speciellt, så att människor kan stoppa och tänka på oss". På vissa ställen ses en sten som helig eftersom den är ungefär 1 meter hög och platt ovanpå. Så idealiskt att använda som ett stort altare när man offrar något eller liknande. På vissa platser finns det också stora vita stenar som har en fallosform. Det är stenar som har ristats, till exempel Dønna-stenen i Nordland. Hundratals sådana stenar har hittats runt om. Många av dem finns nu på ett museum eller i privata hem.
I de nordligaste delarna av Skandinavien är offer för heliga stenar fortfarande en levande tradition. De kallas ofta seider eller samiska offerstenar. På platån är sådana stenar ofta stora stenar som är uppdelade i mitten, så att man till exempel kan kasta mynt i sprickan. Vissa av dessa stenar innehåller också rester av renoxar. De heliga stenarna vid kusten i Troms och Finnmark är ofta fallosformade och för dessa offrar de ofta fisk. Det finns hundratals sådana stenar i Troms och Finnmark, men bara ett fåtal av dessa har placerats på kartan.
Slutligen en spännande detalj om en offersten i östra Finnmark, i Mortensnes i Varanger. Platsen kallades tidigare Zevs-njarg, eller "Zevsneset". Det faktum att platsen var uppkallad efter din grekiska åskgud Zevs skapar förundran. Jag antar att det måste ha varit någon med kunskap om de grekiska gudarna, som också visste att en åskgud dyrkades där och gav platsen detta namn.


Zevsstenen (Transteinen) i Varanger. Tack till LarsOh för fotot.
